Direct Mail Brieven Schrijven

Een Direct mail brief schrijven is een kunst. Direct mail brieven zijn een bijna verplichte toevoeging aan het marketing arsenaal van elke ondernemer. De mogelijkheid om een klant zover te krijgen om te kopen vanaf papier is een van de meest nuttige vaardigheden om aan te leren als je snel veel nieuwe klanten wilt krijgen.

Direct mail krijgt soms niet de beste recensies omdat het maar een lage respons opbrengt. Veel ondernemers klagen over 0,5% respons, 1% respons of 5% respons op een direct mail brief. In werkelijkheid kan een dergelijke respons hartstikke goed of hartstikke slecht zijn. Het is allemaal afhankelijk van de economie van je direct mail actie.

De sleutel van een direct mail actie is de economie van je aanbod zodanig te maken dat je haast niet kunt verliezen. Als je een direct mail brief onder de 44 cent posting kunt houden (als je in bulk verzend is dit niet zo moeilijk) scheelt het vaak al aanzienlijk in de kosten van je gehele direct mail actie. TNT post heeft speciale tarieven voor direct mail verzendingen in volumes vanaf 250 stuks. De beste manier om zeker te weten dat je direct mail brief ook opengemaakt wordt is natuurlijk een echte postzegel op de enveloppe te plakken. Maar soms leent het aanbod van een direct mail zich hier niet voor, of is het bijna kapitaalvernietiging om een brief niet in bulk aan te bieden als je boven de 20 gram zit.

Ter info, in een gewone C5 envelop kom je circa 2 blaadjes kwijt voordat je boven de 20 gram komt per poststuk. Als je een envelop pakt die een slag kleiner is kom je er al gauw 3 blaadjes in kwijt. Deze extra ruimte kan het verschil betekenen tussen een succesvolle direct mail actie en een onsuccesvolle direct mail actie.

Direct mail brieven schrijven draait dus niet alleen om de woorden op papier. Het draait om alle factoren van het aanbod. De economie, de verwachte respons en de database waar het naartoe wordt gestuurd. Als je van alle direct mail brieven de gezamenlijke respons zou nemen, gestuurd naar een 'koude lijst' zou je waarschijnlijk uitkomen op een responspercentage van 0,5% -1%. Dit is dus naar een koude lijst, ofwel een lijst van prospects waar nog geen bestaande relatie mee is. Als je direct mail brieven gaat schrijven naar mensen waar je al een relatie mee hebt dan kan de respons op je direct mail aanmerkelijk hoger uitvallen.

De beste investering die je kunt doen als je direct mail brieven wilt schrijven is de investering in een goede verzendlijst. Een lijst van mensen die ontvankelijk zijn voor jouw aanbod en die het geld hebben om te kopen. Hoe je lijstselectie aanpakt bij direct mail is weer een hele wetenschap op zich. De belangrijkste dingen die je voor jouw verkoopbrief in het oog moet houden zijn de waarschijnlijke kenmerken van iemand die jouw aanbod aanneemt.

Dus als je een direct mail actie doet voor een paar nieuwe kinderschoenen, stuur je dat aanbod niet naar je hele lijst met schoenenkopers die je in jouw bedrijf hebt opgebouwd. Je selecteert de lijst van maten onder de 38 en stuurt die mensen een brief. Het lijkt simpeler om gewoon je direct mailing naar Jan en alleman op te sturen, maar dat heeft tot gevolg dat je bijna geen enkel aanbod op een economisch haalbare manier kunt doen. Een gemiddelde direct mail brief kost, inclusief verzending en printen al € 0,75. Als je 100 overbodige adressen op je lijst hebt, dan heb je zojuist € 75 weggegooid. € 75 die je makkelijk in je zak had kunnen houden als je nauwkeuriger had geselecteerd met je lijst. Nu lijkt dat misschien niet zo'n groot bedrag, maar als we in tienduizenden gaan denken loopt dit al heel snel op. Direct mail brieven schrijven is daarmee dus niet zo simpel als het lijkt.

Naast lijst selectie is de daadwerkelijke direct mail brief die je schrijft ook belangrijk. Je wilt er altijd voor zorgen dat je een bijzonder aanlokkelijk aanbod maakt. Verkopen op papier is een stuk moeilijker als verkopen in het echt. Met een direct mail brief kun je niet inschatten wat de eerste reactie is van de klant zoals je wel kunt met ├ęcht verkopen. Daarom moet je, als je direct mail brieven gaat schrijven, altijd alle mogelijke bezwaren van een klant voor ogen houden. Behandel ze allemaal in je verkoopbrief, want je hebt niet de kans om mondeling uitleg eraan toe te voegen. Hoe onlogisch de bezwaren ook voor jou lijken, behandel ze allemaal want je kunt niet in het hoofd van je klant kijken.

Als je al deze dingen voor ogen houdt als je begint met direct mail brieven schrijven dan schroef je jouw succesratio met direct mail ongetwijfeld snel op. Succes!

3 opmerkingen:

 1. Its a nice definition and explain about direct mail. Good article thanks for posting.
  Utah Printing

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk artikel! Bij Locomix kun je directmailings bestellen, die origineel, apart en geslaagd zijn: http://www.locomix.nl/bedrijven/direct-mail/

  BeantwoordenVerwijderen
 3. All these are regularly individuals you can create a pleasant gain with your somewhat attention grabbing Direct mail letter, while nowhere near as great as the prior lists.

  BeantwoordenVerwijderen